Legyen béke, szabadság és egyetértés

2022. március 16., szerda 11:56

Mi, akik most itt összegyűltünk, az a korosztály vagyunk, akik még ismerik az 1848-as eseményeket, mégis idézzük fel, hiszen az üzenete, a hősök tisztelete máig ható – kezdte ünnepi gondolatait március 15-én a várgesztesi buszmegálló melletti Kopjafánál Rising Károlyné az emlékezők körében.

A polgármester szólt a 174 esztendővel ezelőtti napról, amikor az európai forradalmi hullám részeként Pest-Budán is kitört és vér nélkül győzött a forradalom, megszületett a modern parlamentáris Magyarország, és megkezdődött a szabadságharchoz vezető folyamat, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Március 15-én délelőtt mozgósították az egyetemi ifjúságot, felolvasták a 12 pontot, amelyet később Landerer és Heckenast nyomdájában a Nemzeti dallal együtt, cenzori engedély nélkül kinyomtattak, így született meg a sajtószabadság.

Az ünnepi beszédben a forradalmi események és a szabadságharc bukásának felidézése mellett az is elhangzott, hogy bizony volt időszak, amikor a várgesztesi iskolában is csak titokban ápolhatták március 15-e emlékét, de mégis megtalálták a módját, hogy fejet hajtsanak a hősök előtt.

Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés… a 12 ponttal zárta gondolatait a polgármester majd a Kopjafánál a Hagyományőrzők képviseletében Vörös Sándorné elnökkel és Tóth Lászlóval közösen hajtottak fejet, helyezték el a kegyelet virágait.

Kevesebb