Lámpafényes összeölelkezések

2022. március 15., kedd 17:19

Lámpafényes batyus utcabálba invitálta a falubelieket március 14-én estére a Széna utcába a várgesztesi önkormányzat, végül – bár kiváló hangulatot teremtett – a zene hatalmas összeölelkezésekre, vidám beszélgetésre sarkallta inkább a résztvevőket, akiknek a létszáma meghaladta a másfélszázat, tehát nem csupán a szűkebb környékről érkeztek.

Pintér Zoltán képviselő szervezésében és Rieder Mónika koordinálásában a helyszínen meglepetésként tábortűz várta a vendégeket, amely egyrészt a szalonnasütéshez biztosított remek lehetőséget, és a naplementét követő esti hidegben kellemes meleget is teremtett. Az ínycsiklandó sült szalonna mellett lángos és hotdog is szerepelt a program kínálatában, no meg a szülők összefogásában a gyerekek számára különböző játékos feladatok, sportos vetélkedők, amely után az apróságokat egy-egy sportszelettel ajándékozta meg Rising Károlyné polgármester.

Várgesztesen hagyomány, hogy a sok embert érintő fejlesztéseket így, családias hangulatú összejövetellel ünneplik meg, az első Lámpafényes utcabállal 2017-ben zárták le az Összekötő út és gyalogos kisköz közötti megújulást.

Az önkormányzat ugyanis korábban az erdőkből lezúduló vizek megfékezésére vízrendezési tanulmány tervet készíttetett, a környezet és ingatlanok védelme mellett a víz megtartásának, szikkasztásának szempontjait figyelembe véve árok-rendszerek épültek ki, illetve jelenleg is tart ilyen építkezés. A falu elején található a víztározó, melyen keresztülfolyik a Gesztes patak.

A község egyik részén üdülőövezet volt, ahol úgy építkeztek, hogy utólag már nem lehetett árkot létesíteni, ezért született meg a Széna utcában a váparendszerű aszfaltos út és hozzátartozó átereszek gondolata, melyre hazánkban még nem sok helyen található példa. Az önkormányzat erre a megoldásra pályázott és nyert el 52 millió Ft-os támogatást, amelyhez további 7,7 milliót biztosított saját forrásból. Ezt, a korábban nagyon elhanyagolt útszakaszt, és a Faluházhoz vezető utat is felújíttatta a helyhatóság. A rekonstrukció 2020-ban zárult le, ezzel a falu második leghosszabb utcája szervesen kapcsolódott a központi részhez, a közlekedés gyalogosan, kerékpárral és autóval is biztonságossá vált. Mivel sajnos a pályázatban nem szerepelt a kötelezően előírt közvilágítás, annak forrását, a 6,1 millió forintot az önkormányzat biztosította, a megvalósítással vált teljessé a beruházás, a munkálatokat a Fénysport Lux KFT. Tata végezte el.

A helyi építési szabályzatnak megfelelően a kivitelezés során már földalatti kábelrendszert alakítottak ki és korszerű halogén lámpákat szereltek fel, és bár szeretné, a régi utcák lámpacseréiről csak akkor tud gondoskodni az önkormányzat, ha arra sikerül forrást elnyernie.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb