Várgesztesnek teremtenek értéket

2022. február 25., péntek 20:30

Nagyjából két évtizede működik a Várgesztesért Közalapítvány, melynek fő célkitűzése az önszerveződő klubok, szervezetek támogatása a sport, a kultúra, a környezetvédelem területén, s minden olyan tevékenység, amely segíti a falubeliek mindennapjait, erősíti a kötődésüket a településhez.

Számos kezdeményezés valósult meg a 28 esztendő alatt, a civil szervezetek mellett a falu gyermekeit is rendszeresen támogatják a legkisebbektől egészen a diplomájukat szerző fiatalokig. Bár az elmúlt év az élet minden szereplője számára igencsak nehéznek bizonyult a pandémia miatt, Kluber János kuratóriumi elnök úgy véli, hogy sikeresen teljesítették, hiszen a szerény anyagi lehetőségeik ellenére sem szakadtak meg a hagyományos támogatói folyamatok, a faluszépítési tevékenységüket pedig sikerült bővíteni:

Nagy felelősség, de egyben megtiszteltetés is annak a munkának a folytatása melyet a Kuratórium alapítói és tagjai annak idején célként határoztak meg. Köszönjük nekik a biztos alapokat és célokat. Köszönet illeti egyben a Közalapítvány tagjait, akik társadalmi munkában végzik ezt a tevékenységet.

Az elmúlt évben is ebben a szellemiségben végeztük munkánkat. Nem csupán folytattuk a rózsafaültetést, hanem a „lemaradást” is sikerült pótolnunk, hiszen két évben is elmaradt, ősszel viszont azoknak az újszülötteknek, testvéreknek is ültettek a szülők, akiknek korábban erre nem tudtunk lehetőséget teremteni. Tudom, hogy más településeken is létezik hasonló kezdeményezés, de arra nemigen akad példa, hogy az ültetendő rózsacsemetét ajándékba kapják a családok.

Mindemellett tavaly két korábbi tervünket is meg tudtuk valósítani. Ezekre azért lehetünk méltán nagyon büszkék, mert egyrészt a közalapítvány költségvetéséhez mérten jelentős összeget képviselnek, másrészt mindkettőt komoly társadalmi összefogás kísérte.

Az egyik a Mária szoborhoz vezető lépcsősor cseréje volt: csekély anyagi támogatás mellett valóban társadalmi munkával, több mint 20 ember két hétvégén mind a 110 lépcsőt kicserélte akácfára úgy, hogy a fém rögzítő elemeket a sziklába fúrtuk.

Köszönet azoknak, akik önként jöttek, segítettek, akik önzetlenül ajánlották fel az eszközöket, a fúrógépet, vésőt, aggregátort vagy akár kétkezi munkát! A lépcsősorra már nagyon ráfért a felújítás, és a közösen végzett munka öröme mellett nagyon jóleső érzés volt, tisztelegni őseink múltja előtt, hosszú évekre szóló értéket teremtve.

De ugyanígy a jövőnek szóló értékteremtés hívta életre a „fogadj örökbe egy padot” kezdeményezésünket is. Első körben a templom főbejárata mellett lévő padokat újítottuk fel, a közalapítvány vásárolta meg a faanyagot, és a jelentkező önkéntesek végezték a munkát, szedték le a régi anyagokat, festettek, csavaroztak, egyszóval ők újították fel a padokat. Ennek nem csak az volt a hozadéka, hogy megújult 7 pad, de az is, hogy a megmaradó, de még használható alapanyagokkal ki tudtuk egészíteni a többit, így a faluban már majdnem mindenhol működőképes padok vannak. Természetesen ezt is szeretnénk folytatni, és nagyon bízom benne, hogyha ismét meghirdetjük, akkor újabb családok jelentkeznek, vállalva a munkát, hiszen a végeredmény nagyon szép, önmagáért beszél.

A harmadik tervünk a közterületi tájékoztató táblák tetőinek felújítását érinti. A faanyag rendelkezésre áll, egy táblával el is készültünk az elmúlt évben, és idén szeretnénk folytatni, várjuk azoknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben a munkában. És természetesen a padokon, hirdetőtáblákon is feltüntetjük, hogy kiknek a kétkezi munkájával újult meg.

A lépcsősorra és a padokra nagyjából 180 ezer forintot fordítottunk. Nem túlzó a kijelentés, hogy szerintem nagyon tartalmas évet zártunk a lehetőségeinkhez képest.

A 180 ezer forint valóban tekintélyes summa egy ilyen kicsi település közalapítványának a költségvetéséhez mérve. Milyen forrásra számíthatnak, miből keletkezik a bevétel?

Az elsődleges támogatás az önkormányzattól érkezik, amit ezúton is nagyon köszönünk, hiszen folyamatosan támogatja a munkánkat. A másik forrás az adója 1%-ának felajánlása, amit szintén nagyon köszönünk, viszont évről-évre azt tapasztaljuk, hogy az összeg nem növekszik, tehát nagy valószínűséggel ugyanazok az emberek tartják fontosnak, hogy a közalapítványon keresztül tegyenek a településükért.

Ezért szeretnék élni itt a lehetőséggel, hogy hangsúlyosan fejezzem ki a számukra a köszönetem, egyben kérjek mindenkit, hogy az 1% felajánlásával támogassa a közalapítványt, az értékteremtő tevékenységünket, hiszen a végeredmény, legyen az faültetés, felújítás, itt marad Várgesztesen, a gyermekeink, unokáink, dédunokáink jövőjéért dolgozunk.

Egyre többen költöznek Várgesztesre, őket sikerül bevonni ezekbe a kezdeményezésekbe?

Úgy gondolom a jövőben nagyon fontos lesz a lokálpatrióta gondolkodás. A tősgyökeres várgesztesieknél ez szerintem alapérték, de nagyon bízom benne, hogy a most ideköltözők is ugyanúgy el tudnak köteleződni, hogyha magukénak érzik ezeket a programokat, feladatokat, felajánlásokat. Azok az újonnan érkező családok, akiknél van gyermek is, egyébként nagyon gyorsan bekapcsolódnak ebbe a folyamatba. Nem véletlenül kezdtük el a rózsafaültetést is, hiszen már rögtön az elején lehetőséget biztosítunk arra, hogy a közösség részévé váljanak. A fák helyét is sorsolással döntjük el, hogy ki, ki mellett ültet, mert már ott elindulhat egy kommunikáció. A várgesztesiek mindig is vendégszerető emberek voltak, tehát ez az oldal is nyitott. Talán ott lehet a hiba, hogy nem igazán ismerik a közalapítvány háttértevékenységét, hiszen nem jelenítjük meg transzparensen, mert számunkra ez természetes. De én nagyon hiszek abban, hogyha egyre többen részesei válnak ezeknek a programoknak, akkor láthatják, hogy nálunk, ellentétben a nagy közalapítványokkal, igenis követhető a pénz útja. Elegendő egy sétát tenni a faluban, és máris láthatóak az eredmények. A támogatásunk azért is fontos, mert a jövőben szerintem az önkormányzatok feladatai is bővülnek, és a pénzügyi területen meg kell fontolniuk, hogy mire költenek. Ennek előbb-utóbb ára lesz, akár az is, hogy kevesebb jut a mi támogatásunkra. Tehát egyre nő, és egyre nagyobb a hangsúly a helyieken, a helyi vállalkozókon.

A közalapítvány az 1%-os felajánlás mellett a célzott támogatásokat is örömmel fogadja. Az elnök úgy véli, hogy a kuratórium tagjainak ötletei mellett minden bizonnyal a faluban is akadnak többen, akik jó gondolatokat fogalmaznak meg, és adott esetben a megvalósítást forintokkal is tudják támogatni.

Biztos vagyok benne, hogy az is elköteleződést jelent, ha valaki azt mondja, hogy felajánlom ezt az összeget, mert hiszek abban, hogy értéke lesz itt a faluban. Mi ebben is partnerek vagyunk, hogy célzottan a megvalósításra költsük. Nagyon bízom benne, hogy mindenkihez eljut az üzenet: magunkért tegyünk dolgokat! Teremtsünk értéket, ami itt marad, Várgesztesen!

Várgesztesért Közalapítvány
2824, Várgesztes, Arany János utca 47.
Adószám: 18602827-1-11
Számlaszám: 63300013-11002460

Kevesebb