Újabb mérföldkő a vízrendezésben

2022. február 23., szerda 13:04

A várgesztesi önkormányzat az elmúlt időszak vízkárainak kezelése, és a kártételek csökkentése érdekében elhatározta, hogy ütemezetten korszerűsíti a belterületi csapadékvíz elvezető rendszereit, hogy biztosítsa a lakó- és közösségi ingatlanok védelmét. Első lépésként 2015-ben elkészült a falu belterületeit védő övárok-rendszerhez kapcsolódó vízrendezési tanulmányterv, amely megalapozza a szakszerű és egységes szemléletű fejlesztést.

Folytatásként a fejlesztés jelentős költségének megteremtése érdekében pályázott az önkormányzat sikerrel, hiszen 100 millió forintot nyert el Európai Uniós forrásból, a támogatás a belterületet érintő fejlesztést 100%-ban finanszírozza.

A csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése a projekt során a falu 85/1 hrsz.-ú Arany János utcájában, illetve a 109/2; 164/24 és 165/25 hrsz.-ú Összekötő utcájában valósul meg. A február 28-án kezdődő, és várhatóan április 30-áig tartó út- és vízépítési munkálatok a község következő lakott részeit érintik:

Várgesztes, Arany János utca páratlan oldalán a Bolttól a Malom útig, a páros oldalon Arany János u. 60. előtt és Arany János u. 76-84-ig, valamint folytatódnak a munkák az Összekötő út mellett.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzést nyert pályázó a Rönk-Vár KFT. végzi, a helyszíni megbízott vezető Daróczi Béla, tel: 36-20-409 9873.

A kivitelezés ideje alatt az önkormányzat kéri az érintett lakosok türelmét és megértését, egyben a segítő közreműködésüket előre is köszöni!

A BERUHÁZÁS MŰSZAKI TARTALMA:

Arany János utcai zárt csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciója: Az 1-0 szakasz számú nyílt árokba a jelen projekt részeként felújításra, korszerűsítésre kerülő csapadékvíz elvezető rendszeren keresztül érkező csapadékvíz zárt csapadékvíz elvezető rendszeren keresztül érkezik. Ezen rendszer rekonstrukciója elengedhetetlen ahhoz, hogy az érkező csapadékvíz biztonsággal levezethető legyen.

Arany János utcai nyílt vízelvezető rendszer korszerűsítése: az Arany János utcában (1-1, 1-1-1 és 1-2 szakaszok) a meglévő nyílt részben burkolt, részben föld medrű árkokat korszerűsíteni szükséges ahhoz, hogy az érkező nagy mennyiségű csapadékvizek az árkokban (rendeltetésüknek megfelelően) kerüljenek elvezetésre az előzőleg jelzett zárt csapadékvíz csatorna szakaszokig.

Arany János utca – Vár utca csomópont – áteresz átépítése: A meglévő beton áteresz a méretezések alapján nem képes a délről érkező csapadékvizeket biztonsággal elvezetni, ezért szükséges nagyobb kapacitású áteresz beépítése.

Összekötő utca földmedrű árok burkolása: A meglévő földmedrű árok esetében a beomlott részeket eltávolításra kerülnek. Ezt követően kerül sor az előre gyártott mederelemek elhelyezésére és rögzítésére. A kivitelezés végén a burkolt út és az új mederelemes árok között a padka helyreállítása valósul meg.

Rising Károlyné polgármester

Kevesebb