Az ovisok is őrzik a hagyományt

2022. január 28., péntek 06:23

Hosszú esztendőkkel ezelőtt tartottak első alkalommal múltidéző tollfosztást a várgesztesi Német Nemzetiségi Óvodában, s ahogy tették ezt annak idején, úgy a program során is közösen tépdesték minden alkalommal a pihéket a toll száráról az apróságok, az anyukák és nagymamák. A világjárvány miatt tavaly elmaradt a gyerekek számára is igazán élvezetes foglalatosság, idén pedig, január 27-én szűk körben, csak az óvodások részvételével rendezték meg.

A kicsik elmélyedve vetették bele magukat a munkálatokba, melyek annak idején az egész faluban a téli esték elfoglaltságát jelentették, hiszen az asszonyok házról-házra járva készítették elő a dunnának, párnának, stafírungnak valót. Ma már csak 1-2 helyen őrzik a hagyományt, így a múltidéző programban már évek óta nagy segítséget jelent Pillmann Józsefné, hiszen az alapanyagról Erzsike néni gondoskodik, aki minden kacsavágásnál még a kopasztás előtt gondosan összegyűjti a szép tollakat, s felajánlja az óvoda részére.

A hagyományőrző programot – ahogy valamikor – természetesen tollasbál zárta, amely még véletlenül sem táncos mulatságot takar, hanem ízletes vendéglátást, tejeskávét tejszínnel és kaláccsal.

Az intézmény nevelési programjának kiemelt területe a sváb hagyományok megőrzése, az ősi szokások és foglalatosságok elsajátítása, így a farsangi időszakban nemcsak a tollfosztás rejtelmeivel ismerkednek meg az apróságok, de februárban még forgácsfánkot, azaz tierikropfet is készítenek majd.

Kevesebb