Hetedik Christkindl találkozó

2021. december 12., vasárnap 13:34

Hetedik alkalommal szervezték meg december 11-én Várgesztesen a megyei Christkindl találkozót, melyet 2015-ben a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat azzal a céllal hívott életre, hogy a faluban a mai napig élő hagyományt megőrizzék, és megőriztessék annak határain túl is.

Bár a tavalyi esztendőben a pandémia miatt nem hangozhatott el nézők, vendégek előtt a kérdés: Lass die Christkindl eini? – Beengedik az angyalokat? – az önkormányzat az online térben is megőrizte a kezdeményezést, hiszen négy csoport részvételével tartottak virtuális találkozót.

Pillmann József elnök köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az eltelt évek során kiderült: nem csupán Várgesztesen és a szomszédos Vértessomlón, hanem más településeken is őrzik a hagyományt, Tarján és Vértestolna is visszatérő vendég, így minden évben igazán színes találkozó melengeti meg a szíveket.

A sváb hagyományok szerint a településeken Szenteste iskoláskorú gyerekek járnak házról-házra, és német nyelven adják elő Jézus születésének történetét verses, énekes formában. A Christkindl, az angyalok, Mihály, Gábriel, Szűz Mária és Szent József korhű ruházatban járják ezen a napon a falut és kérnek bebocsáttatást, hogy előadják műsorukat, aminek a végén a házigazda ropogós papírbankókkal hálálja meg fáradozásukat.

A hetedik találkozót a várgesztesi óvodások németül előadott Betlehemes játéka, a Krippenspil nyitotta, majd érkeztek a vértessomlói, tarjáni, vértestolnai iskolások, s bár előadásuk alapcselekménye azonos volt, sokszínűséget tükröztek szövegben, kiejtésben, dallamban, viseletben, eszközökben és előadásmódban, melynek oka, hogy a németeket annak idején nem egyetlen helyről telepítették be.

Szintén visszatérő kedves vendégek a több mint fél évszázados múlttal büszkélkedő Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör tagjai, akik Saltzer Géza karnagy vezetésével és Kovács Dániel harmonika kíséretében régi magyar és sváb karácsonyi énekekkel varázsoltak csillagszóró illatot, majd az idén 30 esztendős Német Kultúregyesület Dalköre Várgesztes hívta Hartdégen Sándorné vezetésével a vendégeket rendhagyó időutazásra. Abba az időbe, amikor a Christkindlik bebocsáttatást kérése után a családfő előhozta a rejtekhelyről a karácsonyfát, és azzal vezette be a christkindlizőket az otthonokba, akik vitték magukkal a család gyermekeinek szánt ajándékokat. Ha valahol huncutkodó, rossz gyermekről súgtak a szülők, akkor azt megsuhintották egy gyönyörűen feldíszített virgáccsal, jelezve, hogy viselkedjenek jól, mert a Christkindlik mindent látnak.

A szívet melengető, és a szép karácsonyi hagyomány őrzéséből hetedszer is jelesre vizsgázó találkozót közös éneklés, az 1800-as években elhagyott gyermekek részére árvaházat alapító Johannes Daniel Falk „O du fröhliche” német karácsonyi dala zárta, és az az ígéret, hogy jövőre ismét találkoznak.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb