Közmeghallgatást tartott a nemzetiségi önkormányzat

2021. November 26., Friday 12:12

A 2019-es és 2020-as esztendő szinte valamennyi történését felidézte november 25-én este Pillmann József, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes elnöke a Faluházban tartott tájékoztatója során, kezdve az általuk szervezett, illetve támogatott rendezvényekről, az ülésezésekről és a pénzügyi gazdálkodásról.

Az önkormányzat részéről már évek óta bevett gyakorlat, hogy a közmeghallgatásukat mindig az adott év májusában tartják, idén a koronavírus-helyzet miatt ez elmaradt. Az elnök a 2019-es rendezvények közül a nemzetiségi önkormányzat egyik legnagyobb eseményét, a februári megyei Svábbált emelte ki, s úgy vélte, hogy a magas szintű szervezés, a színvonalas berendezés, a jó ételek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a több mint 500 fős közönség igazán sváb emberekhez méltóan jól érezzék magukat. A második nagyobb szabású program 2019-ben az áprilisi borverseny volt, szép helyi sikerekkel, és az eddigiekhez képest rekord bormintával. A verseny igazolta, hogy a borversenyek hozzájárulnak a helyi borkultúra fejlődéséhez – emelte ki az elnök, egyben köszönetét fejezte ki valamennyi segítő számára.

A 2019-es rendezvények sorát a Christkindl Találkozó zárta, ezúttal is zsúfolásig megtelt a nézőtér, amely jelzi a program létjogosultságát, népszerűségét.

Azt gondolom, hogy rendezvényeinkkel gazdagabbá tettük a falu kulturális programjait és több ember számára szereztünk szép élményeket, ápoltuk a hagyományt és háromfős önkormányzatunkkal erőnkhöz mérten azon munkálkodtunk, hogy megfeleljünk saját és választóink elvárásainak – hangzott el az elnöktől.

A 2019-es testületi ülésekről és a pénzügyi gazdálkodásról készített tájékoztatót követte az elmúlt év summázása, amelyet a pandémia miatt számos program elmaradása jellemzett. Bár a január 6-ai megemlékezést még megtartották, elmaradt a Passió előadás, a borverseny és a júniusi Csengő Nap, ez utóbbit végül augusztusban tartották meg Pót Csengő Nap elnevezéssel. A Christkindl találkozó is elmaradt, viszont a négy csoport, Szomor, Tarján, Vértessomló és Várgesztes előadását rögzítették, így az interneten jelenleg is megtekinthető a virtuális találkozó. A megtekintések száma mára majdnem elérte a 300-at, ami szép érdeklődést mutat.

Tavaly az önkormányzat az eddigi legmagasabb összegű feladatalapú támogatásban, több mint másfél millió forintban részesült a Bethlen Gábor Alapkezelőtől, a kiemelkedő összeg az előző évi tevékenységük megítéléséből származik, ami érzékelteti, hogy a feladatellátásukat igen pozitívan értékelték.

Kevesebb