„Éjjel-nappal pályáztak” – megérte!

2021. november 24., szerda 12:32

Meghaladta Várgesztes teljes éves költségvetésének nagyságát a nyertes pályázatok összege tavaly, a támogatói források elérték a 233 milliót – emelte ki Rising Károlyné a község közmeghallgatásán november 23-án a Faluházban.

A polgármester a pályázati forrásokból és önkormányzati kiegészítésből megvalósult fejlesztések summázásában tíz évre tekintett vissza, és az összesítésből kiderült, hogy a jól érzékelhető, jelentős beruházások 2020-tól kezdődtek: 2011 és 2019 között, tehát nyolc év alatt 121,5 millió forint érkezett a faluba, míg tavaly és idén összesen 332,5 millió. Éjjel-nappal pályáztunk, mindenre, amire csak lehetett, és most beérett a munka, beértek az előkészítések – fogalmazott.

A településen szép eredményeket értek el az utak, járdák, csapadékvíz elvezetés területén, a fejlesztések természetesen folytatódnak, bár – mondta el a polgármester – érkezett már olyan felvetés, hogy miért költenek ennyi pénzt ezekre a célokra? Azt gondolom, hogy ezeket a beruházásokat egyszer kell jól megcsinálni, utána pedig itt maradnak, a falu vagyonát gyarapítják – fogalmazott Rising Károlyné, az árkok rendbetétele kapcsán kiemelve: ahol lehet, megőrzik a zöld felületeket, és nem fogják engedni, hogy olyan részeket is bebetonozzanak, amit nem szükséges.

A közeljövő legjelentősebb beruházása lesz a „Keltike ház”, melynek már az időkapszuláját is elhelyezték. A régi postaépület helyén 148 millió TOP-os és majdnem 25 millió forintos saját forrásból alakítanak ki ökoturisztikai központot, a falu központját érintő beruházás kapcsán a településvezető már most kérte a várgesztesiek és odalátogatók türelmét, megértését.

Nem önkormányzati hatáskör, a falubeliek azonban érthető módon mindent megtesznek a Gesztesi Vár megújításáért, amely jövőre lesz 700 esztendős. Korábban ígérettel bírtak, hogy a felújításra sor kerülhet a Kastély- és Várprogram keretében, 2019 decemberében azonban értesültek, hogy a magyar állam „elállt” a tervektől. Az igazán jó hír november 11-én érkezett, amikor a térség országgyűlési képviselője, Czunyiné Bertalan Judit bejelentette, hogy nettó 800 milliós hazai forrásból megújulhat a 8 éve bezárt vár. Arról, hogy mindez mikor valósulhat meg, nem rendelkezem részletes információkkal, de nagyom bízom benne, hogy egyszer ismét központi kérdés lesz a várunk felújítása – hangsúlyozta a polgármester.

A közmeghallgatás további részében a járvánnyal összefüggő rendelkezéseket, intézményi és hivatali működést, a falu biztosította támogatási rendszert ismertette, majd a zöldhulladék gyűjtő működésével kapcsolatos negatív tapasztalatokról szólt. Mint mondta, sajnos van, aki még a kerítését is odavitte, találtak gumit, műanyagot. Az állapotokat elfogadhatatlannak, és tarthatatlannak nevezte, ezért – ismertette – rendbe fogják tenni a területet, amit lehet, összeaprítanak, azt követően viszont biztos, hogy új rendszert vezetnek be, amivel megelőzhetik, hogy ismét előfordulhasson hasonló.

A beszámolót követő hozzászólásokban – a többi között – két újabb értékteremtő rekonstrukció, illetve beruházás hangzott el. Az egyik az 1930-ban létesített, a falu központjában található keresztet érinti, melyet felújíttat a nemzetiségi önkormányzat. Már a kőfaragó dolgozik rajta, de az időjárás miatt a visszaállítása jövőre várható. Szinén jövőre tervezik az új tűzoltószertár felavatását, melyhez 5,8 millió forintot nyert el az egyesület. A létesítése folyamatban van, és – ha a járványhelyzet engedi – 2022-ben, az egyesület fennállásának 100. évfordulója alkalmából rendezett eseményen veszik birtokba.

A közmeghallgatás teljes anyagát, a polgármesteri beszámolót a MOZAIK menüben tekintheti meg!

Kevesebb