Idősek napja

2021. november 14., vasárnap 09:31

Várgesztes 176, hatvan évnél idősebb lakóját köszöntötte szombat délután a Faluházban Rising Károlyné polgármester a település idősek napi rendezvényén.

A 644 fős falu 27,3 %-a időskorú, és ez a fiatal beköltöző családok miatt alacsonyabb arány, mint 2-3 éve, amikor még 30 % volt.

Mint azt a faluvezető elmondta, a tapasztalat és életbölcsesség együtt jár. Akár munkáról, akár politikáról van szó, az értékítélet mindig abból ered, hogy az ember a saját bőrén mit érez, mit élt át. Vannak jellembeli különbözőségek, ezért van sokszínűség, más-más megítélés.

- Minden évben kérek Önöktől valamit. 2021.évi kérésem az, hogy őszintén meséljék el, vagy a dédikkel meséltessék el élettörténetüket, hogy a gyerekek, unokák és dédunokák tudjanak a körülményekről, valós tapasztalatról. Ne maradjanak tabu témák a családokban. Annyi szörnyűséget látnak a TV-ben a fiatalok, de fogalmuk sincs, milyen volt a háború, a malenkij robot, a hadifogság, a vallásosság tiltása, a kötelező kommunista műszak, a svábok megkülönböztetése, stb. A beszélgetések során legyen szó az ünnepi hagyományokról, a szokásos mezőgazdasági vagy háztartási munkákról, a családok közös szüretéről, tollfosztásról, disznóvágásról, mindarról, hogyan sikerült a pici zsákfaluban a létfenntartás – fogalmazott a polgármester.

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke egy tanulságos történettel és egy verssel köszöntötte a szépkorú meghívottakat, majd következett a hagyományos kultúrműsor.

A délután folyamán az óvodások, iskolások, a gyermek, ifjúsági és felnőtt tánccsoport, valamint a Német Kultúregyesület dalkörének előadása szórakoztatta a jelenlévőket, végül a Szőke Laura-Simon Zoltán művészpáros operett-musical összeállítása zárta Várgesztes idősek napi szórakoztató programját.

Kevesebb