Oszd meg a fényt!

2021. november 12., péntek 19:28

Teile dein Licht, azaz oszd meg a fényt! – mottóval rendezték meg november 11-én az óvodások és kisiskolások főszereplésével immár 20. alkalommal a Márton-napi megemlékezést a Várgesztesi Faluház előtt.

A pandémia miatt a gyerekek a szabadban verseltek, énekeltek, táncoltak, adták elő rövid jelenetben Szent Márton életének mozzanatait, s a műsoruk olyannyira lélekmelengető volt, hogy a szülők, nagyszülők nem törődve a hűvös estével, elragadtatott, büszke mosollyal követték a műsor minden percét.

A gyerekek ezúttal is már napok óta készültek a programra, ismerkedtek Szent Márton életútjával, lámpást készítettek, és a műsoruk után a „lichterkinderek”, mint aprócska szentjánosbogarak indultak útnak, hogy megosszák a fényt: Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én, világítson mindig minekünk, ahol járunk, hova megyünk. Pogány volt ő, katona, úgy lett Isten szolgája. Kettévágta díszes köpenyét, betakarta koldus testét.

Mint ismert, Szent Márton félbevágta köpenyét, s egyik darabját egy koldusnak adta. Ezt követően jelent meg előtte Jézus, aki azt mondta: ahányszor segít egy szegénynek, annyiszor segít neki.

Az eseményt megkoronázó közös lámpás felvonulás után a program a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes támogatásával vendéglátással zárult, a kínálatban ízletes, forró teával, és természetesen libazsíros kenyérrel, hiszen – a mondás szerint – aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.

Kevesebb