Zöld út a Keltike háznak

2021. május 25., kedd 06:54

98 millió forintos plusztámogatás érkezik a várgesztesi Keltike Ház megvalósítására az ökoturisztikai központ létrehozására a korábban megítélt ötvenmillió Ft-os TOP-támogatás mellé.

A színpompás tavaszi erdei virágról elvezett létesítmény térségi jelentőségű csomópont lehet a természeti – geológiai értékek és a helyi történeti hagyományok megismeréséhez. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) három éve elnyert ötvenmilliós forrásból a tervekhez képest szerényen valósulhatott volna meg az interaktív intézmény. Az immár közel 150 millió forintosra bővült büdzséből komoly attrakció készülhet – tájékoztatott Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

– A falu közepén régóta üresen álló épületben 230 négyzetméter szolgálja majd a látogatókat, méghozzá interaktív módon, korszerű applikációkkal. A Keltike Házban lesz kiállítás a Vértes élővilágáról, kihelyezett geológiai, környezetismeret és földrajzi órákat lehet tartani – mutatja be örömmel az elképzeléseket Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere.

Az ökoturisztikai központ multifunkciós lesz: kiállító- és rendezvénytérrel is rendelkezik majd. Helyet kapnak benne családbarát pihenő- és kiszolgáló helyiségek, vizesblokkok, tárolók, irodák is. Alkalmas tér lesz a civil szervezeteknek, a helyi hagyományőrző csoportoknak.

A ház külső részén bakancsmosót, illetve fedett pihenőhelyet, pénzbedobós zuhanyozási lehetőséget, babapelenkázót alakítanak ki. Az épület a faluházzal együtt munkahelyeket is teremthet a falubelieknek.

A turizmus szezonális ingadozásának csökkentése érdekében a Keltike Ház – a hétfőket leszámítva – az év minden napján elérhető lesz. A tervek szerint évente legalább 3-4 alkalommal turisztikai rendezvények csalogatják majd az érdeklődőket. Ezek közül kiemelésre érdemes a Várgesztesi Ökotúra, a Natúrparki Nap, a Keltike Virágzás Túra és Élet a Vértesben Rendezvénysorozat.

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Kevesebb