Olajgyűjtő a faluban

2021. február 26., péntek 21:20

Február 26-án hozta meg Schlapak József Várgesztes falugondnoka azt a gyűjtőtartályt, amelyben ezentúl a használt sütőolajat lehet elhelyezni műanyag flakonban vagy befőttesüvegben.

A sárga gyűjtőtartály a többi szelektív kuka mellett, a sportpálya melletti parkolónál kapott helyet.

A háztartásokban leggyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt sütőolaj. Sokan ezt nem is tudják, csak rutinból kiöntik a szemetesbe vagy a wc-be, mosogatóba. Pedig ez a lehető legrosszabb megoldás. A használt sütőolaj (étolaj, kókuszzsír, olívaolaj stb.) nagyobb pusztítást okoz a környezetben, mint hinnénk! Egyetlen csatornába öntött liter használt olaj akár százezer liter élővizet is képes elszennyezni.

Az olaj a csatornába kerülve nem keveredik a vízzel, és idővel valahol a csőrendszerben dugulást okoz. Ha bekerül a természetes vizekbe, drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát.

Az olaj az élővízbe jutva a felszínen úszik, ezzel meggátolja az oxigén bejutását. Mivel csökkenti a vizek oxigén tartalmát, felborítja a vizek természetes egyensúlyát és pusztulást okoz a vízi élővilágban. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebbjutását, ezáltal károsítja a talajflórát. Ha pedig a kukába öntjük, akkor a kommunális hulladékba kerülve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

Kérjük a várgesztesieket, hogy éljenek a lehetőséggel, a sütésnél keletkezett használt olajat és egyéb zsiradékot zárt műanyag- vagy üvegedényben ide dobják! Ne öntsék a wc-be, kertbe, erdőbe!

A korai tavasz és a COVID járvány fennállása miatt 2021-ben a szokásostól eltérően szervezzük a falunk körüli szemétszedést, különböző időpontokban. Kültéren a 6 fős csoportosulás még megengedett, így ehhez igazítjuk az eseményt. Az első alkalomra azok jelentkezését várjuk, akik vállalják a kisebb csoportokban való gyűjtést 2021. március 6-án (szombaton), 10 órától. Találkozó a Faluház előtt, ahol a résztvevők felvehetik a gyűjtéshez szükséges zsákokat.Aki részt kíván venni a gyűjtésben kérjük, hogy a 30/939-7306 telefonszámon jelentkezzen Katzer Ákos önkormányzati képviselőnél a további információkért.

Kérjük, hogy az új kiscsoportok, akik még nem vettek részt gesztesi hulladékgyűjtésen, jelezzék azt Ákosnak, hogy a faluhoz közeli helyre legyenek beosztva. A többi szemétszedés időpontjáról később adunk információt.

A szervezett szemétszedő kirándulásoknak több haszna is van. Friss levegőn, szép környezetben tölthetik a napot, ezzel esélyt adva a természetnek, hogy észrevegyék a szépségét és varázslatosságát, így valószínűleg a mindennapokban is jobban figyelnek majd rá.

Köszönjük, hogy hozzájárul környezetünk védelméhez, Várgesztes, a lakhelye tisztaságához! Vigyázzunk rá, ahogy őseink is tették!

Várgesztes Község Önkormányzata

Kevesebb