Kútamnesztia

2021. január 21., csütörtök 07:54

A kormány kútamnesztiát hirdetett a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra, így a bejelentésük újabb három évig szankciómentes.

Az Agrárminisztérium becslései alapján akár százezerre is tehető az engedély nélkül üzemelő öntöző kutak száma. Ez komoly kockázatot jelent, mert a nem megfelelően kialakított kutak veszélyeztetik a felszín alatti vízadó réteg tisztaságát. Rajtuk keresztül növényvédő szerek vagy műtrágya és szerves trágya szennyezheti a felszín alatti vízkészletet. Ivóvízellátásunk több mint 95 százalékban felszín alatti vizekből történik.

A szabályozás szerint, ha a talajvízkészlet fúrt kútból történő felhasználása az évi ötszáz köbmétert nem haladja meg, és csak háztartási és ivóvízigény kielégítésére szolgál, akkor a kút létesítését, fennmaradását a település jegyzője engedélyezi.

Az eljárás illetékmentes, de a kútfúráshoz, miniszteri rendelet szerint, képesítés kell. Vállalkozótól függően a költség akár 150 ezer forintra is rúghat. Ez sokakat riaszthat vissza a bejelentéstől.

A vízjogi engedély iránti kérelem a kormány döntésének értelmében már 2023. december 31-ig mentes az igazgatási szolgáltatási díj alól. Ha a hatóságok jogellenes állapotot állapítanak meg, vízgazdálkodási bírságot szabnak ki, de ha az ügyfél a szükséges vízjogi engedélyt beszerzi 2023 végéig, mentesül a bírság megfizetése alól.

Kevesebb