Karácsonyi gondolatok, jókívánságok!

2020. december 22., kedd 07:26

Életünkben vannak olyan csodás események, amelyekre életkortól függetlenül mindenki készül. Ha gyerekeket vagy felnőtteket arra kérünk, hogy mondjanak kellemes emléket, akkor borítékolni lehet, hogy a legnagyobb részben a boldog karácsonyt említik.

Az adventi készülődés mást jelent az időseknek, akik a talpuk alatt csikorgó havat említik, ahogy a hajnali rorátéra mentek és azt tervezték, mikor lehet az általuk nevelt disznót leölni, és friss pecsenyét tenni az ünnepi asztalra. Az aktív dolgozók tennivalói megsokszorozódtak. Az év végi hajrá biztosította a munkahelyük megőrzését, mindamellett rájuk hárult az ünnepei készülődés, szervezés, takarítás, vásárlás. A gyerekek mikulást, hóembert rajzoltak, iskola után szánkózni indultak. Agyonázva, sötétedéskor érkeztek haza kipirult arccal egészségesen.

Az évek alatt azonban sok minden változott. A tél nem minden évben köszönt ránk pihe-puha hólepellel. Egyre kevesebb falunkban a disznósivítás, boltban veszünk húst. Csak a legelszántabbak veszik elő a nagymama kézzel írott süteményes füzetét, hogy saját készítésű fahéj illatú édesség kerüljön ki kezük alól. A reklámok özönében laptopon készülnek a kívánság listák a Jézuskának. A nagyok maguk rendelik meg ajándékaikat a neten.

2020-ban másért is változik a karácsony. A koronavírus járvány szigorú szabályait betartva a személyes kapcsolatok lehetősége, az utazás és anagy vendégjárás elmarad. Azonban a technikai lehetőségek másfajta módot nyújtanak az együttlétre. Szükségünk van azonban arra is, hogy virtuális ajándékainkkal mégis meglepetést adhassunk szeretteinknek. Például, hogy digitális fotókból személyre szóló albumot válogassunk össze együtt töltött boldog pillanatokról, csoportos beszélgetésekkel tegyük meghittebbé az ünnepeket.

A házakat idén is belengi majd a fenyő illata, az ünnepi menü minden asztalon megőrzi a karácsonyi szokásokat. Sajnos elmarad a tradicionális Christkindl-járás, délután lesz az „éjféli mise”, szűk családi körben lesz az ajándékozás. A gyerekek önfeledt játéka megmaradhat, talán többen fognak társasjátékozni. Bízom benne, hogy legalább ez idő alatt nem a betegségtől való félelemre gondolnak, erről beszélnek.

A szabadtéri eseményeknél ajánlom, hogy a falu adventi koszorúja után együtt menjenek el gyermekeikkel, unokáikkal a templom előtt felállított Betlehemhez, amit a Komjáthy család készíttetett Várgesztesnek! Karácsony, az öröm ünnepe a betlehemi történet elmesélésével válhat teljessé.

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok szeretettel valamennyi várgesztesi lakosnak!

Rising Károlyné polgármester

Kevesebb