Nem verseny, örömfesztivál

2017. április 28., péntek 11:03

A Vértessomlói Német Nemzetiségi Általános Iskola tizenegy esztendővel ezelőtt teremtett hagyományt azzal, hogy német nyelvű népdaléneklési versenyre hívta, várta a megye diákjait. Az évek teltek, a tapasztalatok gyűltek, s ma már nem nemes versengésre, hanem egyfajta fesztiválra kerül sor évente.

Így csütörtökön is vidám izgatottsággal érkezett a mintegy 100 diák a helyiek mellett Tatabányáról, Várgesztesről és Tarjánból. Utóbbi település rögtön három formációval lepte meg a fesztivál szervezőit, köztük németországi testvériskolájuk hazánkban vendégeskedő énekkarával.

Mint azt Hartdégenné Rieder Éva „ötletgazda”, az iskola igazgatója elmondta, már a kezdetektől megmelengette a szívét, hogy – bár nem kérték – a gyerekek mégis minden alkalommal népviseletben érkeznek a rendezvényre. „Az oktatásban egyre kisebb szerepet kap az ének, ezért a fesztivál kiváló lehetőséget teremt arra, hogy tehetséges diákokat fedezzünk fel. E mellett az sem elhanyagolható, hogy a gyerekek motiválttá válnak, gyakorolnak, előkeresnek régi kottákat, megkérdezik a nagyszülőket, visszanyúlnak a régi sváb gyökerekhez, tehát a hagyományápolás szempontjából is értéket képvisel az évenkénti találkozó.” – fogalmazott az intézmény igazgatója, aki abbéli örömének is hangot adott, hogy bizony a legtöbb szabadon választott dalt nem irodalmi német, hanem tájszólásos interpretációban hallgathatta a nagyérdemű.

A mintegy másfél órás bemutatót az immár hagyományos közös éneklés zárta, végül a nemzetiségi program valamennyi résztvevője ajándékkal térhetett haza.

Kevesebb