Vége, és mégsem

2020. June 18., Thursday 08:37

A Magyar Közlönyben éjfél előtt megjelent a veszélyhelyzet megszűntetéséről szóló rendelet, így szerda éjfélkor véget ért a veszélyhelyzet Magyarországon. Az ez idő alatt hozott rendeletek a veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztik.

A rendezvényeket tiltó és korlátozó előírások túlnyomó részét eltörlik. A veszélyhelyzet megszűnésével ismét lehet időközi választásokat tartani, lehet népszavazási kezdeményezéseket indítani. A megjelent határozat szerint lehet újra nagyobb rendezvényeket is tartani abban az esetben, hogyha a résztvevők száma a dolgozókkal együtt egy időben nem haladja meg az 500 főt.

A szerda éjjel kiadott Magyar Közlöny szerint továbbra is kötelező a maszkhasználat, a száj és az orr eltakarása a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, és maszkot kell viselniük a vendéglátóhelyeken dolgozóknak. A hat éven aluli gyermekekre ez a kötelezettség továbbra sem vonatkozik.

Az Origo értesülései szerint a kormány döntött szerdai ülésén a korlátozás eltörléséről. Ugyan a megjelent dokumentum nem rendelkezik az idősek vásárlási sávjáról, az MTI értelmezése szerint valószínűsíthető, hogy a korlátozás megszűnik, azaz így 9 és 12 óra közt már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban csütörtöktől.

-infostart, mfor-

Kevesebb