Hétfőtől más lesz az élet

2020. május 3., vasárnap 20:15

A járvány elleni védekezés május 4-én kezdődő új szakaszában sok új intézkedést vezettek be. Megpróbáltuk ezeket csokorba gyűjteni.

  1. A kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy a korábban bejelentett kijárási korlátozást meghosszabbítják Budapesten és Pest megyében, az ország egyéb területein a korlátozást feloldják.
  2. Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani.
  3. Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
  4. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.
  5. Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Rajtuk kívül Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével mások nem tartózkodhatnak.
  6. A településen működő piac nyitvatartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat e rendelettől eltérően rendelkezhet. A piac nyitvatartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.
  7. Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.
  8. A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A vendéglátó üzlet teraszán a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után. Vendéglátó helyeken a szabálysértés esetén a helyszíni bírság ötezer forinttól százezer forintig terjed, de a szabálysértés ismételt elkövetése esetén - százötvenezerig.
  9. A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható. A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.
  10. A szolgáltatások szabadon, bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a hely üzemeltetője gondoskodik.
  11. Tömegrendezvények: tilosak augusztus 15-ig. Semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiak sem engedélyezettek.
  12. A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
  13. A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.
  14. Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.
  15. Magyarország egész területén a sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

Hétfőtől újra rendelhetnek a fogorvosok, újraindul a járóbeteg szakellátás és a fekvőbeteg ellátás is – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletében.

  1. Háziorvosok, fogorvosok
    Az ellátás csak úgy folytatható, hogy ha beteg telefonon előzetesen időpontot kérj, majd a rendelőbe lépéskor megmérik a testhőmérsékletét. A betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítőt, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani. Az előjegyzés főszabálya: óránként maximum 4 beteg vizsgálata. Nem lehet azonban bármiért bemenni: telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, a keresőképtelen állomány igazolás, a szociális ellátáshoz szükséges dokumentumok kiállítását.
  2. Járóbeteg szakellátás
    Itt meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, szabályos telefonos vizit lebonyolítását. Az első távkonzultáció után három eset lehetséges:
    - minden elintézésre kerül, nincs több teendő
    - kérdéses esetben újabb távkonzultáció szükséges, a gyógyszerfelírás e-receptre történik
    - az új helyzetben "problémás" esetben a személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget időpontra kell hívni
    Ahogy az már korábban is engedélyezett volt, az orvos telefonos konzultáció alapján rendelkezhet a kórházi beutalásról és a mentőrendelésről is. Kockázatot jelentő járóbeteg-beavatkozást csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában lehet elvégezni.
  3. További rendelkezések Egynapos ellátás: csak előzetes koronavírus-tesztelést követően lehet végezni, lehetőség szerint ilyen ellátásra dedikált hellyel rendelkező intézményben.
    A fenti szabályrendszer vonatkozik a magánegészségügyi ellátásra is.

Házunk tája

  1. Telefonos és e-mailes konzultáció indult a tatabányai Szent Borbála kórházban a kardiológiai és a bőrgyógyászati betegek számára
    Kardiológia: dr. Csőkör György kardiológus főorvos munkanapokon 10.00-14.00 óra között a 06 30 654-0305-as telefonszámon, illetve írásban a kardinfo@tatabanyakorhaz.hu e-mail címen.
    Bőrgyógyászat: dr. Kovács Antal bőrgyógyász munkanapokon a 06 34 515-488-as (/137-es mellék) telefonszámon.
  2. Szemészeti rendelés Tatán és Oroszlányban. A személyzet negatív vírusteszttel rendelkezik. Kérik, hogy a szakrendelésen megjelent betegek vigyázzanak a dolgozókra a vizsgálat ideje alatt (is) és viseljenek maszkot!
    A két kijelölt intézmény telefonos elérhetőségei:
    Tata (Hősök tere 2.) Rendelési idő: Hétfő – Péntek: 08.00-16.00, hétvégén és ünnepnapokon: 08.00-12.00 Telefonszám: 586-721; 487-155/126
    Oroszlány (Szakrendelő) Rendelési idő: Hétfő- Kedd: 07:30-14.00. Szerda 9:30-14:30, péntek: 07:30-14.00 Telefonszám: 34-560-655
Kevesebb