Közösségi disznótor

2020. február 23., vasárnap 17:39

Közel száz vendéget köszöntött Krüpl Vilmos alpolgármester szombat délután a Nyugdíjas Bányász Szakszervezet székházában, a közösség hagyományos disznótoros vendéglátásán.

A munkák azonban már péntek délben megkezdődtek, amikor megérkezett a 154 kilós sertés, és Krüpl Kálmán vezetésével megkezdődött a feldolgozás.

Az összeszokott csapatot a várgesztesi kollégák is segítették a perzselésben, bontásban, darabolásban, miközben persze előkerültek a jófajta pálinkák is, és mint mindig, most sem volt híján a tréfa, egymás ugratása.

A férfiak a húsok előkészítését végezték, míg az asszonyok a fűszereket, zöldségeket és egyéb hozzávalókat tisztították, darálták, darabolták, illetve készült a sült vér, a pecsenye a délutáni kóstolásra. A munka jól haladt, amit az is bizonyít, hogy estére szinte minden hozzávaló konyhakész állapotban várta a másnapi folytatást.

Szombaton Krüpl György hajnalban alágyújtott az üstöknek, a férfiak töltötték a kolbászt, hurkát és disznósajtot, az asszonyok a százliteres kondéroknál sürgölődtek. Készült a szokásos orjaleves, a toroskáposzta, a 20-20 kiló hurka, kolbász, melyek hamarosan tepsikbe kerültek, de maradt bőven kolbászhússal töltött finomság a közelgő nőnapi rendezvényre is.

Fél négy körül kezdtek érkezni a meghívottak a közösségi eseményre, amire a szakszervezet társszerveinek tagjait invitálták meg egy kis kóstolóra, így a helybéliek és a várgesztesiek mellett az oroszlányi, móri és pusztavámi, környei kollégák ízlelhették meg a finomságokat, s adomázhattak a terített asztaloknál a régi idők széncsatáiról.

Kevesebb