Még nem késő

2020. január 16., csütörtök 07:19

Magyarországon a betegszám jelenleg nem éri el a járványküszöböt, ezért még mindig célszerű kérni az influenza elleni védőoltást, amely 10–14 nap alatt biztosítja a szervezet ellenálló képességét.

A térítésmentes oltóanyagok a háziorvosoknál, foglalkozás egészségügyi szakembereknél állnak rendelkezésre. Az influenza gyorsan terjed, járványos formában jelentkezik, szövődményként leggyakrabban bakteriális fertőzések fordulnak elő. A megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás, amely influenzás megbetegedést nem okozhat! Mivel ezek vírusok nagyon változékonyak, az oltóanyag mindig szezonra készül, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően.

A korábbi évekhez hasonlóan most is térítésmentes oltóanyag biztosított azoknak, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve, vagy ezen csoportba tartozókat megfertőzhetik (egészségügyi dolgozók, szociális intézmény dolgozói).

Az influenza szempontjából veszélyeztetettek – egészségügyi állapottól függetlenül – a 60 éven felüliek, valamennyi korosztályhoz tartozó krónikus betegek (keringési rendszer, légúti rendszer, anyagcsere betegség, elhízás, máj- és vesebetegség, immunhiánnyal járó állapot), várandósok, illetve a várandósságot az influenza szezon idejére tervezők. A kismamák oltása azért is fontos, mert a védettségük az újszülött védelmét is biztosítja. Térítésmentesen olthatók a sertés- és baromfitenyésztéssel, feldolgozással foglalkozók is. Ezzel megelőzhető az állati és emberi Influenza vírussal egy időben történő fertőzés, ezáltal pedig új Influenza vírus kialakulása.

kormányhivatal

Kevesebb