Adventi áhítat

2019. december 2., hétfő 09:42

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg és köszöntötte advent első vasárnapján a hagyományos karácsonyváró koncert közönségét a katolikus templomban.

- Az advent lehetőséget ad az elcsendesedésre és az áldott várakozásra. Fordítsunk ilyenkor több időt emberi kapcsolatainkra. Gyakoroljunk türelmet, megértést másokkal szemben – fogalmazott az elnök, majd Hartdégen Sándorné, a Német Kultúregyesület elnöke szólt a fellépőkről, aki az esemény háziasszonyaként bemutatta az együtteseket, csoportokat.

Elsőként a Dallam Alapfokú Művészeti Iskola fiataljai Móricz Zsigmond örökérvényű, Légy jó mindhalálig című zenés darabjából adtak elő egy részletet, amelyben Kiss József diakónus is fellépett. Az előadást egyébként a Vértes Agorájában már több alkalommal bemutatták nagy sikerrel, és ez vasárnap sem volt másként Várgesztesen.

Ezt követően az intézmény gesztesi hangszeres növendékei léptek közönség elé Sági Richárd karnagy vezetésével. Kemény Ilona tanárnő a helyi hittanos diákok kórusát kísérte gitárjával, és vendégként adtak műsort a Táti Férfikórus tagjai, végül a Német Kultúregyesület Dalköre szerzett örömet a közönségnek, de ezzel még nem ért véget a délutáni program, hiszen a koncertet követően a községháza előtt Rising Károlyné köszöntötte a település lakóit és vendégeit.

- Advent idején növekszik a sötétség ideje, egyre kevesebbet érzékeljük a nap bevilágító fényét. A gyertyák lobogó lángja láttán számba vehetjük egy-egy gyertya jelentése mellett saját életünket. Személyünk apró, szinte láthatatlan porszem a világban, mégis tudjuk, hogy sok milliárdnyi apró dologból áll össze a világmindenség. Saját életünk alakulásával így járulunk hozzá az egészhez. Tudjuk, hogy az élet sorra próbatétel elé állít bennünket. Ha olykor-olykor pislog a gyertyánk, talán ki is alszik, mindig van remény, hogy segítőkkel tovább éljünk és lesz, aki újragyújtja azt. Valaki mindig talál megoldást a békétlenkedők között. Jó egészséget kívánok mindenkinek és azt, hogy az ünnepeket ne a végtelen vásárlás, tolongás, kapkodás előzze meg, hanem a békés ráhangolódás. A karácsony akkor lesz áldott, boldogsággal telt, ha az advent, az eljövetel csendjében megteremtjük családunknak és magunknak! Jó tulajdonságaink megerősítésével kívánok mindenkinek bizseregtető várakozást és kellemes ünnepeket – fogalmazott a polgármester asszony.

Vasárnap Várgesztesen is felgyulladt az adventi koszorú első gyertyája, a hideg ellen pedig forró tea és forralt bor védte a jelenlévőket.

Kevesebb