Szent Mártonra emlékeztek

2019. november 12., kedd 13:59

Oszd meg, amid van! – ez Szent Márton üzenete, akiről számtalan országban megemlékeznek meg november 11-én, Várgesztesen már 18. alkalommal várták Márton napi ünnepségre a szülőket, nagyszülőket.

A faluban a mai napig őrzik a hagyományt, hogy a Szent történetét, a naphoz kapcsolódó szokásokat, játékokat november 11-én, azaz a napján idézik fel.

Ilyenkor a falu legkisebbjei, az óvodások és iskolások hagyományosan jó ideig készülnek az ünnepre: német és magyar nyelven ismerkednek meg Szent Márton történetével, tetteivel, beszélgetnek jóságáról, önzetlenségéről, így november 11-ére még az egészen aprók is el tudják mesélni, mitől különleges, mitől ünnepi ez az őszi nap, amikor zsúfolásig megtelik a Faluház.

Mint ismert, Szent Márton félbevágta köpenyét, s egyik darabját egy koldusnak adta. Ezt követően jelent meg előtte Jézus, aki azt mondta: ahányszor segít egy szegénynek, annyiszor segít neki. A libás versek, dalok után a kicsik előadása Szent Márton jószívűségét, az elesetteken való segítését életének jól ismert történetével érzékeltette, s önzetlenségüket maguk a gyerekek is igazolták azzal, hogy társukkal jószívűen feleztek meg egy-egy süteményt a műsor zárásaként.

Az eseményt megkoronázva ezúttal is közös sétát tettek a szülők, pedagógusok segítségével készített lámpásokkal a templom körül, majd a program a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes támogatásával vendéglátással zárult, a kínálatban a felnőtteknek teával, punccsal, s természetesen libazsíros kenyérrel.

Kevesebb