Egy órával többet alhatunk

2019. október 25., péntek 20:54

Vasárnapra virradó éjjel (27-én) 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdődik a téli időszámítás, amely 2020. március 29-ig tart.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március és szeptember - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni. Mára azonban sok ellenzője lett az évenkénti kétszeri óraállításnak, hiszen feleslegesnek tartják.

Ezzel nemrég az Európai Parlament is egyetértett, ugyanis úgy határoztak, hogy 2021-től megszűnhet az évenkénti kétszeri átállás. A javaslat mellet voksolók szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Az EU legújabb javaslata szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-án, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát.

Kevesebb