Nem halloween!

2019. október 12., szombat 07:44

Ha valaki péntek este végigsétált Várgesztes utcáin, minden bizonnyal számos porta ablakában, kerítésén, verandáján láthatott világító töklámpásokat.

Azokat, amiket az óvoda apróságai faragtak ki szülői, nagyszülői segítséggel délután a Faluházban. Az intézmény programjának semmi köze a halloween-hez, sokkal több az egykori termény betakarításhoz kapcsolódó hagyományhoz.

Annak idején ugyanis a marhatököt a kukoricaföldön termesztették, és a tengeri törésekor gyűjtötték be az állatoknak – mondta el Pillmann Katalin óvodavezető, aki gyerekként maga is nagy élvezettel segített a tökök összeaprításában. Halottak napja környékén meg is faragták a tököket, gyertyát, mécsest tettek bele, s azok világítottak a házaknál.

A kicsik tehát pénteken lelkesen rajzolták a mintát, kanalazták a tök belsejét, faragtak, volt, aki fúrt is, sőt, egy kisfiú jóízűen falatozott a tökmagból. A tökös programsorozat a jövő héten is folytatódik, akkor – az óvodavezető ígérete szerint – valóban lehet majd jóízűen nassolni, hiszen azt tervezik, hogy sütőtökből készítenek finomságokat a gyerekekkel.

Kevesebb