Hőségriadó

2019. június 13., csütörtök 06:05

Kánikula van, ezért a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos vasárnap éjfélig – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól – az Északi-középhegység térségét leszámítva – a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 fok körüli érték várható, a jövő hét első három napján pedig néhol akár 30 fokos középhőmérséklet is lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint szerda este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget.

Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, illetve használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban. A leégés ellen is érdemes védekezni naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.

A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat. Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket – nyitvatartásuk függvényében – bárki igénybe vehet.

Kevesebb