Jubileumi Csengőnap

2019. június 10., hétfő 06:56

Immár 25. alkalommal rendezték meg szombaton Várgesztesen a Csengőnapot, emlékezve a németek 275 évvel ezelőtti betelepítésére, akik annak idején lovaskocsival, csengőszóval érkeztek a településre.

A kettős jubileum előtt méltó módon tisztelegtek a szervezők. Német nyelvű szentmisével vette kezdetét koradélután a program, ami a községházánál folytatódott, ahol Rising Károlyné polgármester és Pillmann József, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket.

- A németek betelepülésének 275. évfordulójára emlékezünk. Csengőnapnak hívjuk ezt az alkalmat, őrizve azt a legendát, hogy csengőszóval érkeztek a családok Gesztesre. A jubileumi alkalommal a Német Nemzetiségi Önkormányzat állította össze a mai programot, megtartva a német hagyományokat – kezdte beszédét a falu első embere, aki így folytatta: egy szimbolikus csengőt avatunk ma fel itt a község házánál, s azért itt, hogy naponta lássuk, és gondoljunk arra, hogy 6-7 emberöltő távolságban milyen nagy elszántság, sőt bátorság kellett ahhoz, hogy elődeink az elnéptelenedett Magyarországra érkezve új életet kezdjenek az Esterházy család tata-gesztesi uradalmában.

- Az elkötelezettségük, a hitük és szorgalmuk a néhai Gesztes-pusztán biztosította a gyarapodó családok megélhetését, fejlődését – mondta Rising Károlyné, majd Pillmann Józseffel leleplezték a helybéli kovácsmester alkotását, amit Gerendai Sándor esperes áldott meg.

Ezt követően a Faluházban folytatódott a Csengőnap, ahová megérkezett Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György megyei közgyűlési elnök is. Utóbbi nem üres kézzel, hiszen a jubileumi rendezvény adott alkalmat arra, hogy átadja a megyezászlót.

Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Pillmann József megnyitóbeszédében felidézte a kezdeteket, amikor 275 évvel ezelőtt megérkeztek az első családok a területre, és megemlékezett arról a több mint félszáz honfitársáról is, akik a két világégés, illetve a malenkij robot során vesztették életüket.

Hagyomány, hogy a Csengőnapon köszöntik a község legkisebb lakóit, így idén három apróság anyukája, apukája vehette át a kicsik megérkezésére emlékeztető ajándékot. Az ünnepségen elbúcsúztatták a ballagó óvodásokat, és a negyedikes diákokat, akik jövőre már a vértessomlói iskola tanulói lesznek. A nyolcadik osztályosok ajándéka hagyományosan egy-egy biblia, és a végzősök 2011. óta egy-egy aranyozott Várgesztes kitűzőt is kapnak útravalóul, melyet Pillmann József nyújtott át a Gesztes történetét feldolgozó kötet kíséretében, a Várgesztesért Közalapítvány pedig a nyelvvizsgát tett fiatalt jutalmazta meg.

A protokolláris eseményeket követően aztán a kulturális csoportok produkciói vették át a színpadot. Az óvodások és iskolások mellett felléptek a vértessomlói, környei és soroksári nemzetiségi dalosok, a kecskédi és a helyi táncosok, s a program elmaradhatatlan részeként lépett fel a falu Német Kultúregyesületének dalköre.

A Faluházban a Hagyományőrzők által régi tárgyakból összeállított kiállítást, valamint Moser Ernő fafaragóművész „a Svábok élete fába vésve” című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, s mindeközben pörkölt és halászlé készült a kondérokban, de rétest és sült kolbászt is fogyaszthattak a jubileumi Csengőnap vendégei, akik bállal zárták a napot.

A Csengőnap képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb