Országos tűzgyújtási tilalom!

2019. március 7., csütörtök 06:15

Szerdától az ország teljes területén tűzgyújtási tilalom van érvényben. A Nébih azt kéri, legyen mindenki körültekintő, az erdőtüzek 99 százalékát ugyanis emberi mulasztás okozza.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált elrendelése.

Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén –különösen a parlag és legelőterületeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Így az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma a Nébih tájékoztatása szerint: február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A tűzgyújtási tilalomról, a tűzgyújtás szabályairól szóló fontosabb szabályok itt tekinthetők meg: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzoltas_tuzgyujtasi_tilalom

Kevesebb