Új ötszázas érkezik

2019. január 29., kedd 17:20

A megújított, a korábbinál nehezebben hamisítható ötszáz forintos február 1-jén, pénteken kerül piacra.

Az új - Pálinkás György grafikusművész által tervezett - ötszázas annyiban megegyezik a régivel, hogy az első oldalán II. Rákóczi Ferenc portréja, a hátsón pedig a sárospataki vár látható. Ugyanakkor új biztonsági elemeket kapott a bankjegy, ezek között vannak olyanok, amelyek segédeszközök nélkül is bárki számára elárulják, hogy valódi a bankjegy.

Az új 500 forintos megjelenésével megkezdődik az alig több mint 20 évvel ezelőtt piacra került régiek búcsúja: október végéig lehet velük bárhol fizetni.

Ezután a megmaradt régi ötszázasokat 3 évig - azaz 2022. október 31-ig - bármelyik postán és bankfiókban lehet újra cserélni. A Magyar Nemzeti Bank pedig 20 évig - 2039. október 31-ig - ad helyettük újat.

Február 1-től tehát valamennyi forintbankjegyből piacon lesznek az újak. A régi sorozatok közül egyedül a tízezres az, amelyik még törvényes fizetőeszköznek számít, azaz bárhol lehet vele fizetni. Ezek bevonásáról később ad tájékoztatást a jegybank. A többi címlet, vagyis az ezres, a kétezres, az ötezres és a húszezres esetében már csak az újak számítanak törvényes fizetőeszköznek.

-napi.hu-

Kevesebb