Sokszor nem elegendő a nappali menetfény!

2019. január 15., kedd 20:55

Sokak számára meglepetés lehet, de a csak elől világító menetfény eleget tesz a KRESZ előírásának.

Ez a következőképp szól: „Lakott területen kívüli úton a forgalomban résztvevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, … nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.”. Tehát jó látási viszonyok között autópályán, országúton sem kell külön lámpát kapcsolni az ilyen eszközzel felszerelt gépjárművek esetén!

Ne feledjük azonban, hogy autónkat a mindenkori látási viszonyoknak megfelelően is ki kell világítani, azaz már szürkületben vagy heves esőben is szükség lehet a tompított főfényszóró használatára, mely a hátsó lámpákat is kapcsolja. Az új autó tulajdonosok nincsenek tisztában vele, hogy ún. nappali menetfény esetén a hátsó lámpák nem világítanak, rossz látási körülmények között így közlekedni elég balesetveszélyes.

Mivel az új autókban a motor indítását követően azonnal, automatikusan felkapcsolódik a nappali menetfény (ELŐL), ezért valóban sok új autó tulajdonos megszokja, hogy neki nem kell lámpát kapcsolnia külön, csak éjszaka! Megfeledkeznek róla viszont, hogy korlátozott látási viszonyok között hátul ilyen esetben nem világít semmi és ez nagyon balesetveszélyes lehet!

KEM-RFK

Kevesebb