Agapé tizenötödször

2018. december 10., hétfő 09:20

Kis József világi lelkipásztori munkatárs kezdeményezte 15 évvel ezelőtt, hogy évente más-más településen, Várgesztes, Vértessomló és Környe római katolikus közösségének tagjai, egyeztessék programjaikat, s mind jobban megismerjék egymás hitéleti tevékenységét.

Vértessomló adott otthont vasárnap a közösség összejövetelének, ahol Hartdégen Márton egyházközségi világi elnök fogadta és köszöntötte a vendégeket, köztük a települések polgármestereit, Gerendai Sándor esperest és Kutschi András címzetes prépostot az agapé alkalmából. Az agapé görög eredetű szó, jelentése: szeretet, vendégség. Az első keresztények közös étkezéseit jelenti, amiket az egyházközséget összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak.

A jelenlévők elsőként egy perces néma csenddel és imával emlékeztek meg az augusztusban elhunyt Bedy Sándor plébános atyáról, majd Gerendai Sándor köszöntötte az agapé résztvevőit. Mint elmondta, Advent a jövőbe tekintés és a várakozás. Egyedül az ember képes a várakozásra, aki szeretné ismerni a jövőt is. Advent a felkészülés és a bűnbánat időszaka is, hiszen nem követhetünk el megbocsáthatatlan bűnöket, hiszen Isten a jóvátehetetlen bűnök helyrehozására is képes.

- Ha Istennel közvetlen és bensősége kapcsolatban vagyunk, akkor lesz ünnepeinknek igazi fénye és varázsa, mert nekünk különösen karácsonykor Isten közelében kell élnünk – fogalmazott az esperes, aki befejezésként kijelentette: ne a gyertyáink és lámpáink világítsanak, mi magunk legyünk sugárzó emberek.

Az ünnepi gondolatokat követően Rising Károlyné Várgesztes, Beke László Környe és Igó István Vértessomló polgármestere méltatta az egyházközség híveinek áldozatos munkáját és közösségi életét, majd Árendás József egyházközségi karitászvezető számolt be adománygyűjtéseikről, rendezvényeikről, amelyek közül Környén idén kiemelkedett a Szent Korona hiteles másolatának érkezése augusztusban. Ekkor avatták fel a Római Katolikus Plébánia műemlék épületét a rekonstrukciót követően és a Trianoni emlékművet is ekkor leplezték le.

Hartdégen Márton prezentációjában a legjelesebb somlói eseményekről számolt be, amelyek közül legemlékezetesebb a júliusi búcsú, valamint Batin Péter zarándokútja, amely során 76 nap alatt tette meg társával a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó közel 1400 kilométeres utat.

Az agapén a hitoktatók is beszámoltak az évi munkájukról, a hittan táborról, valamint a gyermekmisékről, amelyek tapasztalatai nagyon kedvezőek. Eddig már több sikeres rendezvény valósult meg, a résztvevői szám pedig a kezdeti félszázról 100-120 közé emelkedett.

- Végül engedjék meg, hogy megköszönjem mindenkinek az egész éves munkáját, kiemelve most, az agapé előkészítésében való segítséget, díszítési munkálatokat, felajánlásokat. Így a Vértessomlói Egyháztestület nevében mindenkinek nagyon jó szórakozást és kellemes délutánt, beszélgetéseket kívánok mindenkinek – zárta az agapé „hivatalos” részét Hartdégen Márton.

Kevesebb