Ápolják a hősök emlékét

2018. szeptember 28., péntek 20:11

Ünnepélyes keretek között adták át bő négy évvel ezelőtt Várgesztesen a megújult ravatalozót, valamint a II. Világháborúban a falu környékén elesett és a községben eltemetett Magyar Királyi Honvédek felújított sírparcelláit.

Az akkori munkálatokra a Várgesztesi Római Katolikus Egyházközség sikerrel nyújtott be pályázatot, a ravatalozó rekonstrukciójára 16, a hősök kegyeleti helyeinek felújítására 2,5 milliót nyert el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretéből.

- Amikor egy település, egy közösség mind a hősök emlékére, mind pedig egy temetőben a méltó búcsúra képes áldozni és képes megtenni mindent azért, hogy a hősi sírok, a temető és annak környezete megszépüljön, az tiszteletet mutat – fogalmazott 2014-ben az avatóünnepségen Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Az eltelt évek során a katonasírok fakeresztjeinek festése elöregedett, meg az egész emlékhelyre is ráfért a gondoskodás, ezért is gondolták a helyi hagyományőrzők, hogy felújítják, szépítik a sírkertet. Péntek koradélelőtt kezdték a munkát, csiszoltak, festettek, gereblyéztek, csinosították a parcellákat annak jegyében, hogy aki a múltat nem becsüli, az a jövőt nem érdemli.

Kevesebb